Programmaoverzicht

09.00 uur - Welkom & intro
09.15 uur - Casuïstiek
10.15 uur - Beweegintermezzo
10.20 uur - Korte inleiding overtraining
10.30 uur - Pauze
11.00 uur - Edith Bosch
12.00 uur - Boulderen (neem comfortabele schoenen mee!)
13.00 uur - Lunch
14.00 uur - Workshops ronde 1
14.45 uur - Workshops ronde 2
15.30 uur - Pauze
16.00 uur - Workshops ronde 3
16.45 uur - Afsluiting
17.00 uur - Borrel

Toelichting op het programma

 

Welkom & intro De ochtend begint met een korte inleiding op het thema van de dag: een leven lang sporten. Zowel topsport als amateursport komt langs in de spreekkamer. Zijn we als huisarts bekwaam genoeg de sportgerelateerde klachten te behandelen? Weten we de fysiotherapeut hierin te vinden? Kunnen we beter samenwerken? Hoe vaak komen blessures voor? Hoeveel patiënten gaan rechtstreeks naar de fysiotherapeut? Wat weten we van elkaars werkwijze? Allemaal vragen waar we mee aan de slag gaan deze dag.

Casuïstiek Vervolgens gaan we ook daadwerkelijk aan de slag. In groepen van ongeveer 10 deelnemers gaan we onder begeleiding van een kaderarts 3 verschillende casussen bespreken, elk gerelateerd aan een andere levensfase. Elke levensfase heeft zijn eigen aandachtspunten die effect kunnen hebben op het bewegingsapparaat. Na het bespreken van een casus volgt plenair de verdieping op deze casus. Zo zullen we op zeer interactieve wijze een groei-gerelateerde overbelastingsblessure bespreken, komt een hardnekkige liesblessure aan bod en gaan we bekijken wat voor een diabeet meer zoden aan de dijk zet: gezonde voeding of meer bewegen, en welke beweging dan?


Keynote speaker: Edith Bosch Na de pauze gaan we luisteren naar het verhaal van topjudoka Edith Bosch, haar weg naar de top. Maar ook over grenzen aan belasting en belastbaarheid. Waar ging het mis en hoe kwam het weer goed? Wat is overtraining? Hoe kunnen we dat voorkomen als hulpverleners?


Lunch en Boulderen Boulderen is eigenlijk oplossingsgericht klimmen op minder grote hoogte (max. 4.5 meter) met valmatten in plaats van touwen voor de veiligheid. Je kan solo klimmen, maar het zoeken van de oplossing voor het klimprobleem is ook een hele leuke teambezigheid! De bewegingen die je moet maken hebben soms een acrobatisch tintje en je zal merken dat je er snel, soepel en vindingrijk van wordt. Doe dus met ons mee en klim naar de top! Uiteraard onder begeleiding van een instructeur. Neem dus je comfortabele schoenen mee!

Workshops Met diverse inspirerende sessies en workshops biedt ‘Over de top? Of gewoon een leven lang sporten!’ vernieuwende inzichten. Er zijn zes workshops en drie workshoprondes. Bij inschrijving geef je aan welke workshops je voorkeur hebben. We zullen je vragen 4 keuzes door te geven om zo in de gelegenheid te zijn iedereen zoveel mogelijk en evenredig naar wens te verdelen. Workshops

Workshop 1; Tussen Gameboyrug en Tabletnek: hoe het met de houding mis kan gaan!

Tijdens deze workshop gaan we op zoek naar de processen die ten grondslag liggen aan houdingsproblemen. 

Workshop 2; Enkeldistorsies


Alle ins en outs over enkeldistorsies komen middels casuïstiek aan bod in deze hands-on workshop.

Workshop 3; Feiten en fabels over sportvoeding - "Kersen tegen spierkrampen"

Op een interactieve manier wordt antwoord gegeven op diverse vraagstukken omtrent sporten in combinatie met voeding.

Workshops

 

Workshop 4; Van ontHAND tot HANDig

Wat als er wat misgaat met je hand(en)? Een handtherapeute vertelt je er alles over.


Workshop 5; 'Ojee, ik ben oud en moet bewegen van de dokter'

Een workshop voor het motiveren tot bewegen bij ouderen.

Workshop 6; Ouderen en bewegen - Organisatie van beweegprojecten

Wat zijn de ingrediënten van een succesvol beweegprogramma voor ouderen en wie of wat kan je helpen bij de organisatie hiervan in jouw regio?